Geweldige wijnkelder

In het oorspronkelijke theehuis dat nu ‘De Paalkoepel’ heet werd vroeger nog wel eens wat anders gedronken dan thee. Rond de Eerste Wereldoorlog vergaderde het Waterschap Zuidoost Drenthe er graag omdat de wijnkelder zo geweldig goed was. En hoewel waterschapsvoorzitter, industrieel en politicus Jan Evert Scholten (1849-1918) een verwoed drankbestrijder was, mocht de vooraanstaande Groninger ook graag het -door hemzelf bewaarde- vocht nuttigen.

Theehuis uit 1908

Jan Evert Scholten, zoon van ’s werelds eerste landbouw-industrieel en grondlegger van de aardappelverwerkings-industrie Willem Albert Scholten bouwde het theehuis in 1908 aan de grindweg tussen Haren en Paterswolde, nu de Meerweg. Zijn familie en andere voorname Groningers kwamen er op zondag graag verpozen, genietend van het fraaie uitzicht en een vers kopje thee. Of iets anders…

Buitenhuis op palen

Rijke families bouwden rond de vorige eeuwwisseling hun ’theekoepels’ graag in de natuur. Tot het einde van de jaren zestig behoorde het buitenhuis op 25 palen in het water aan de nakomelingen van Jan Evert, echtpaar Oving-Scholten. Die liet het pand verfraaien door in Jugendstil geëtste vensters te plaatsen in de hoge toegangsdeuren.

Historie De Paalkoepel
De Paalkoepel Historie

Van struikgewas naar nieuwe koepel

Tussen 1970 en 1983 trad het verval op: omringd door overwoekerd struikgewas was het pand alleen nog toegankelijk voor durfals. Betere tijden braken aan toen Meerschap Paterswolde in 1983 de ‘Stichting Paalkoepel’ oprichtte. Met steun van overheid, particulieren en stichtingen werd de verrotte houten fundering vervangen door een kelder met keuken en toiletten. De koepel werd er in zijn geheel afgetild en zorgvuldig nagebouwd. De gloednieuwe kap werd op vernieuwde wanden geplaatst.

Renovatie en uitbreiding

Op 16 juni 1984 opende Café Restaurant De Paalkoepel de hoge deuren voor het publiek. Twaalf jaar later werd het restaurant flink uitgebreid, zonder het karakteristieke gebouw geweld aan te doen. Met panoramisch uitzicht over het Paterswoldsemeer en de skyline van Groningen kunt u nu al jaren genieten van de Frans Mediterrane kunsten van het keukenteam die er met de bediening voor zorgen dat uw zakenlunch, diner of partij een succes wordt.