De Paalkoepel – Een Wereld van Historie en Genot!

Ontdek de rijke geschiedenis van onze prachtige locatie, ooit bekend als een theehuis, maar nu een bruisende ontmoetingsplek met een unieke twist. Terwijl u geniet van ons schilderachtige uitzicht en een verscheidenheid aan lekkernijen, kunt u zich even inleven in het verleden.

Een Wijnkelder van Wereldklasse
In een ver verleden diende dit charmante gebouw als het oorspronkelijke theehuis, waar thee de drank van keuze was. Maar rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog was hier iets bijzonders aan de hand. Het Waterschap Zuidoost Drenthe kwam hier regelmatig samen, niet voor thee, maar voor iets veel geweldigers – een prachtige wijnkelder, die al snel bekend stond als een van de beste in de regio. Zelfs de prominente Groningse waterschapsvoorzitter, Jan Evert Scholten, die bekend stond als een fervent voorvechter van drankbestrijding, kon de verleiding van deze buitengewone wijnen niet weerstaan. Hij genoot graag van de voortreffelijke selectie die hij persoonlijk had bewaard.

Een Erfgoed van Grootsheid
Het theehuis werd in 1908 gebouwd door Jan Evert Scholten, zoon van Willem Albert Scholten, de grondlegger van de aardappelverwerkingsindustrie. Met zijn voorliefde voor het buitenleven, creëerde hij een idyllische plek aan de grindweg tussen Haren en Paterswolde, tegenwoordig bekend als de Meerweg. Hier verzamelden zijn familie en andere vooraanstaande Groningers zich op zondagen om te genieten van het prachtige uitzicht en een verfrissende kop thee. En soms, zoals we nu weten, ook van iets anders dan thee.

Een Koepel op Palen
In die tijd bouwden welvarende families graag hun ’theekoepels’ te midden van de natuur. De elegante constructie van De Paalkoepel werd op 25 palen in het water gebouwd en behoorde tot de nazaten van Jan Evert Scholten, het echtpaar Oving-Scholten, tot eind jaren zestig. Om het pand te verfraaien, werden er in die tijd prachtige Jugendstil-geëtste vensters geplaatst in de hoge toegangsdeuren, waardoor het gebouw een extra vleugje elegantie kreeg.

Een Nieuw Hoofdstuk
Helaas, tussen 1970 en 1983, trad er verval op en raakte het pand omringd door overwoekerend struikgewas. Slechts moedige avonturiers durfden toen nog de plek te betreden. Gelukkig keerden de betere tijden terug toen in 1983 de ‘Stichting Paalkoepel’ werd opgericht door Meerschap Paterswolde. Met de steun van de overheid, particulieren en stichtingen onderging het gebouw een metamorfose. De verrotte houten fundering werd vervangen door een stevige kelder met moderne voorzieningen, terwijl de gehele koepel zorgvuldig werd afgetild en herbouwd. Een prachtige renovatie en uitbreiding in 1984 maakte het mogelijk om op 16 juni van dat jaar de deuren van Café Restaurant De Paalkoepel weer te openen voor het publiek.

Een Culinaire Beleving
Vandaag de dag biedt Café Restaurant De Paalkoepel een onvergetelijke culinaire ervaring met een vleugje Frans-Mediterrane smaak. Onze keukenbrigade en bedieningsmedewerkers werken samen om uw zakenlunch,  trouwerij, diner of feest tot een daverend succes te maken.

Vanuit ons restaurant heeft u een panoramisch uitzicht over het schilderachtige Paterswoldsemeer en de adembenemende skyline van Groningen. Het is een ware traktatie voor de zintuigen.

Historie De Paalkoepel
De Paalkoepel Historie